Search
Close this search box.

Ενδοκρινολόγος

Σοφία Αντωνίου

SofiaAntoniou-_03

Η Δρ Σοφία Αντωνίου (MD, PhD) είναι Ενδοκρινολόγος και Διαβητολόγος, με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του, την οστεοπόρωση, σπάνιες μεταβολικές καταστάσεις, διαταραχές του θυρεοειδούς, δυσλειτουργία της υπόφυσης και των επινεφριδίων, καθώς και διαταραχές του ανδρικού/γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι ορμόνες επηρεάζουν τα πάντα: το σάκχαρο στο αίμα, τη διάθεση, το μεταβολισμό, τον ύπνο, τη θερμοκρασία, τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και πολλά άλλα.
Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να είναι πολύ συχνές – όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς και η οστεοπόρωση – ή πολύ σπάνιες, όπως το σύνδρομο Cushing.
Η διάγνωση και η θεραπεία των ενδοκρινικών διαταραχών μπορεί να είναι μερικές φορές πρόκληση, αλλά μου αρέσει να συνεργάζομαι στενά με τους ασθενείς μου με συμπόνια και υπομονή για να λύσω τον γρίφο.

  • Προπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιατρός, MD).
  • Εκπαίδευση στην Εσωτερική Ιατρική στην Ελλάδα (Θεσπρωτία και Ιωάννινα), εργασία ως αγροτικός γιατρός και πρακτική άσκηση στην Εσωτερική Ιατρική στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Εκπαίδευση / Πρακτική άσκηση στην Ενδοκρινολογία και Διαβητολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Heinrich Heine, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γερμανίας και εξαιρετικά εξειδικευμένη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, που παρέχει προηγμένη ιατρική περίθαλψη στην ενδοκρινολογία και κέντρο παραπομπής για το Διαβήτη.
  • Εκπαίδευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ευαγγελικού νοσοκομείου Mettmann incl.
    ενδοκρινολογικά επείγοντα περιστατικά, δευτεροβάθμιο νοσοκομείο συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο του Duisburg --Essen, Γερμανία.
  • Διδακτορικό δίπλωμα (Doctor of Philoshophy) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά την ολοκλήρωση πρωτότυπης έρευνας στον τομέα της καρδιαγγειακής ενδοκρινολογίας.
  • Επιστημονικός συνεργάτης στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη (Deutsches Diabetes-Zentrum, DDZ, ένα κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στη Γερμανία που επικεντρώνεται στην έρευνα για τον διαβήτη και τη δημόσια υγεία, με έδρα το Ντίσελντορφ, με κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση των αιτιών, της θεραπείας και της πρόληψης του διαβήτη.
  • Διαλέξεις - σεμινάρια και πρακτικές συνεδρίες για προπτυχιακούς φοιτητές στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ντίσελντορφ στον τομέα του συνδρόμου διαβητικού ποδιού και συμμετοχή σε πρακτικές εξετάσεις.

Ενδοκρινολόγος και διαβητολόγος Σύμβουλος για σχεδόν 4 χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο (Medizinisches Versorgungszentrum, MVZ) στο Ντύσσελντορφ και στο Έσσεν της Γερμανίας, με έμφαση στον τομέα της ενδοκρινολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των ασθενών και την υποστήριξη για αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδίως για παθήσεις όπως ο διαβήτης (πρόγραμμα διαχείρισης διαβήτη, DMP).

  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, ιατρικό συμβούλιο Nordrhein Westfalen.
  • Προηγμένη υποστήριξη ζωής, ALS, βρετανικό ιατρικό συμβούλιο
  • Η πιστοποιημένη για την ψυχοσωματική ιατρική (CME, συνεχής ιατρική εκπαίδευση) δίνει έμφαση σε μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία συχνά περιλαμβάνει συνεργασία με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και άλλους ειδικούς για την παροχή ολιστικής φροντίδας στους ασθενείς.
  • Γερμανός πιστοποιημένος διαβητολόγος και ενδοκρινολόγος
  1. Zaharia OP, Antoniou S, Bobrov P, Karusheva Y, Bódis K, Kupriyanova Y, Schrauwen-Hinderling V, Gastaldelli A, Szendroedi J, Wagner R, Burkart V, Roden M; GDS Group.
    Η μειωμένη κάθαρση της ινσουλίνης σχετίζεται διαφορετικά με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπίδια στο ήπαρ και χειρότερο γλυκαιμικό έλεγχο σε πρόσφατα εμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 2 και τύπου 1.
    Diabetes Care.
    2023 Dec 1;46(12):2232-2239.
  2. Pamu D, Garikapati KK, Kuppusamy G, Antoniou S et al.
    Νανοΐνες φορτωμένες με στατίνη για τη θεραπεία διαβητικών τραυμάτων.
    Polym Eng Sci.
    2024; 64(4): 1715-1730.
  3. Σχέση μεταξύ δεικτών αγγειακής λειτουργίας και παρουσίας ανοικτής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2.
  4. Antoniou S, Naka KK, Papadakis M, Bechlioulis A, Makriyiannis D, Tsatsoulis A, Michalis LK, Tigas S.J Cardiovasc Dev Dis.
    2021 Dec 14;8(12):185.
  5. Αγγειακές επιδράσεις μετά την εντατικοποίηση του γλυκαιμικού ελέγχου σε κακώς ρυθμισμένους ασθενείς με μακροχρόνιο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  6. Antoniou S, Naka KK, Bechlioulis A, Papadakis M, Tsatsoulis A, Michalis LK, Tigas S.Hormones (Athens).
    2021 Dec;20(4):783-791.
  7. Επίδραση του γλυκαιμικού ελέγχου στους δείκτες υποκλινικής αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: Δυσλειτουργία του σακχαρώδους διαβήτη: ανασκόπηση.
  8. Antoniou S, Naka KK, Papadakis M, Bechlioulis A, Tsatsoulis A, Michalis LK, Tigas S.World J Diabetes.
    2021 Nov 15;12(11):1856-1874
  9. Συσχέτιση αγγειακών δεικτών με νέους κυκλοφορούντες βιοδείκτες ως προγνωστικοί παράγοντες για καρδιαγγειακές επιπλοκές σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  10. Naka KK, Papathanassiou K, Bechlioulis A, Pappas K, Tigas S, Makriyiannis D, Antoniou S, Kazakos N, Margeli A, Papassotiriou I, Tsatsoulis A, Michalis LK.
  11. Κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τον διαβήτη σε υποομάδες ασθενών με διαβήτη πρόσφατης έναρξης: μελέτη παρακολούθησης 5 ετών.
  12. Zaharia OP, Strassburger K, Strom A, Bönhof GJ, Karusheva Y, Antoniou S, Bódis K, Markgraf DF, Burkart V, Müssig K, Hwang JH, Asplund O, Groop L, Ahlqvist E, Seissler J, Nawroth P, Kopf S, Schmid SM, Stumvoll M, Pfeiffer AFH, Kabisch S, Tselmin S, Häring HU, Ziegler D, Kuss O, Szendroedi J, Roden M, Γερμανική ομάδα μελέτης του διαβήτη.
    Lancet Diabetes Endocrinol.
    2019 Sep;7(9):684-694.
  13. Οι μεταβολικοί παράγοντες προβλέπουν αλλαγές στην ενδοθηλιακή λειτουργία κατά την πρώιμη πορεία του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
  14. Zaharia OP, Schön M, Löffler L, Strassburger K, Möser C, Yurchenko I, Bódis K, Antoniou S, Karusheva Y, Szendroedi J, Burkart V, Roden M.J Clin Endocrinol Metab.
    2022 Sep 28;107(10):e4167-e4176
  15. Υποφυσίτιδα όψιμης έναρξης μετά τη διακοπή της θεραπείας με nivolumab για προχωρημένο μελάνωμα του δέρματος: μια αναφορά περίπτωσης.
  16. Antoniou S, Bazazo G, Röckl L, Papadakis M, Berg C.BMC Endocr Disord.
    2021 Sep 20;21(1):191.
    doi: 10.1186/s12902-021-00854-y.PMID: 34544399 Ελεύθερο άρθρο PMC.
  17. Παρακολούθηση του οιδήματος του μυελού των οστών με μαγνητική τομογραφία στο θεραπευμένο διαβητικό πόδι Charcot - ανασκόπηση των διαγραμμάτων των ασθενών.
  18. Chantelau EA, Antoniou S, Zweck B, Haage P.Diabet Foot Ankle.
    2018 Apr 26;9(1):1466611.
  • Μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας
  • Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας
  • Εγγεγραμμένος ενδοκρινολόγος σε Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW)

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.