Search
Close this search box.

Επισκόπηση

Η άνοια είναι ένας όρος που περιγράφει μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μνήμη σας, την ικανότητα σκέψης και την ικανότητά σας να κοινωνικοποιηθείτε, με τρόπο που είναι αρκετά σοβαρός ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή. Η άνοια προκαλείται από πολλά διαφορετικά πράγματα. Η εξέλιξη πολλών διαφορετικών τύπων άνοιας μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω διαφόρων τύπων θεραπείας. Μια βασική διάκριση γίνεται μεταξύ πρωτοπαθών και δευτεροπαθών άνοσων. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Η άνοια όμως έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, το τραύμα στο κεφάλι και η υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Διάγνωση

Εάν η ιατρική σας ομάδα υποπτεύεται άνοια με βάση τη συμπτωματολογία σας, θα αποκλείσει πρώτα όλα τα θεραπεύσιμα αίτια το συντομότερο δυνατό.

Η άνοια εξελίσσεται σταδιακά και δεν γίνονται αντιληπτά όλα τα συμπτώματα από τους πάσχοντες. Εκτός από τα προβλήματα μνήμης, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως αποπροσανατολισμός, αλλαγές στη συμπεριφορά, ευερεθιστότητα και έλλειψη ενδιαφέροντος. Εάν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια στον εαυτό σας ή στους συγγενείς σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την ιατρική σας ομάδα. Η ιατρική μας ομάδα χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις, όπως σύγχρονες τεχνικές ιατρικής απεικόνισης και εξετάσεις αίματος, για να διακρίνει τους διάφορους τύπους άνοιας από τις υποκειμενικά αντιλαμβανόμενες βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία και να βρει τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας, όπως:

  • Νόσος του Alzheimer
  • Αγγειακή άνοια
  • Μικτή άνοια
  • Άνοια του σώματος Lewy ή άνοια του σώματος Lewy
  • Μετωποκροταφική άνοια
  • Σύνδρομο Korsakoff
  • Νόσος Creutzfeldt-Jakob

Θεραπεία

Η θεραπεία της άνοιας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρωταρχική αιτία και τα συμπτώματά της, καθώς και το πόσο προχωρημένη είναι η άνοια. Κάθε βήμα της διαγνωστικής διαδικασίας βοηθά την ομάδα του GMI να προσαρμόσει κάθε σχέδιο θεραπείας στον κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη την ατομική σας περίπτωση και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες άνοιες δεν μπορούν να θεραπευτούν. Μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής και άλλων θεραπειών, οι οποίες επιβραδύνουν την επιδείνωση και ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει στη διατήρηση των καθημερινών δεξιοτήτων και να προσφέρει σε κάθε ασθενή υψηλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

ΓιατίτοGMI

Στο GMI, μια διεπιστημονική ομάδα καταξιωμένων νευρολόγων καθοδηγεί κάθε ασθενή σε όλη τη διαδρομή του, από τη διαγνωστική εξέταση μέχρι τη θεραπεία και τη φροντίδα μετά τη θεραπεία.

Η ομάδα GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε κάθε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.

Πιστεύουμε ότι κάθε ασθενής μας είναι κάτι περισσότερο από τη διάγνωσή του. Γι’ αυτό και η ειδική ομάδα παραϊατρικών μας υποστηρίζει τους ασθενείς με άνοια προσφέροντας κάτι περισσότερο από εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Προσφέρουμε ψυχολογική βοήθεια, ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων γιόγκα και βελονισμού), φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και υπηρεσίες αποκατάστασης, και διαθέτουμε ένα Πρόγραμμα υπεράσπισης ασθενών GMI.

Με γνώμονα το πάθος μας για καινοτομία και την επιθυμία μας να προοδεύσουμε τον ιατρικό τομέα, η Τμήμα Νευρολογίας GMI τόσο ξεκινά όσο και συμμετέχει σε διάφορα κλινικές δοκιμές στις οποίες δοκιμάζονται οι πιο σύγχρονες και προηγμένες θεραπευτικές έννοιες.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.