Search
Close this search box.

Επισκόπηση

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη). Ως αποτέλεσμα του διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αυξάνονται και είναι ανεξέλεγκτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2022, θα υπάρχουν περισσότερα από 422 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, το 9,1% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Ο διαβήτης συνδέεται άμεσα με τον λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη διαμονή σε μεγάλες αστικές περιοχές, την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η κύρια αιτία του διαβήτη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Αυτά ταξινομούνται ως εξής: Ο διαβήτης είναι ένας από τους κυριότερους τύπους διαβήτη:

  1. Τύπος 1 DM

Το 5-10% των ατόμων με DM έχουν DM1. Αποδίδεται στην αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος και συνήθως οδηγεί σε σχεδόν πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Ο επιπολασμός του DM1 ποικίλλει ευρέως μεταξύ των χωρών. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 9,7 ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία.

  1. Τύπος 2 DM

Οφείλεται σε διαταραχή του τρόπου με τον οποίο το σώμα εκκρίνει ινσουλίνη μέσω των β-κυττάρων του παγκρέατος, η οποία απαιτείται για την κάλυψη των μεταβολικών αναγκών. Το DM2 επηρεάζει περισσότερο από το 90% των ατόμων με DM.

  1. ΆΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΊ ΤΎΠΟΙ ΔΙΑΒΉΤΗ
  2. ΔΙΑΒΉΤΗΣ ΚΎΗΣΗΣ

Διάγνωση

Το DM διαγιγνώσκεται μέσω διαφόρων κυττάρων αίματος (ακολουθώντας συγκεκριμένες απαιτήσεις), όπως:

  1. Γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥126mg/dL
  2. Γλυκόζη πλάσματος 2 ωρών (σε δοκιμασία φόρτισης γλυκόζης 75g) ≥200mg/dL
  3. Τυχαία μέτρηση γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dL σε άτομο με τυπικά συμπτώματα υπεργλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμικής κρίσης
  4. HbA1c ≥6,5%

Συνιστούμε τακτικές εξετάσεις για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Τα άτομα που έχουν παράγοντες υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν:

  1. Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) και έχουν τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους παράγοντες:
    1. A 1st οικογενειακό ιστορικό ΣΔ (γονείς, αδέλφια, παιδιά)
    2. Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
    3. Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (τριγλυκερίδια >250mg/dL, HDL <35mg/dL)
    4. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
    5. Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη
  2. Ιστορικό προδιαβήτη
  3. Ιστορικό DM κύησης
  4. Λοίμωξη HIV

Επιπλέον, συνιστούμε προληπτικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό άνω των 35 ετών.

Εάν τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια, με συχνότερους ελέγχους ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ΣΔ περιλαμβάνει τη ρύθμιση και τη διατήρηση των γλυκαιμικών στόχων. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής (δίαιτα και άσκηση) αποτελεί βασικό συστατικό κάθε προγράμματος διαχείρισης της υπεργλυκαιμίας.

Η αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνει γενικά φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα τη χορήγηση μετφορμίνης από το στόμα. Άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα περιλαμβάνουν τις γλιταζόνες, τις σουλφονυλουρίες, τους αναστολείς DPP-4, τους αγωνιστές GLP-1 και τους αναστολείς SGLT2. Η ινσουλίνη προστίθεται στα από του στόματος θεραπευτικά σχήματα όταν ο θεραπευτικός στόχος δεν επιτυγχάνεται με τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα και δεν είναι δυνατή η έναρξη της GLP-1. Κάθε πρόγραμμα διαχείρισης της ινσουλίνης εξατομικεύεται για κάθε άτομο με ΣΔ και εξαρτάται από το πόσο δυσρυθμισμένο είναι το σύστημά του και από τη γενική του κατάσταση.

ΓιατίτοGMI

Το Κλινική Διαβήτη GMI ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων μορφών διαβήτη και των επιπλοκών του. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2, διαβήτη κύησης, ασθενείς με αντλίες ινσουλίνης και ασθενείς με προβλήματα διαβητικού ποδιού αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.

Στο GMI, βλέπουμε τους ασθενείς μας ολιστικά. Στο Διαβητολογικό μας Ιατρείο, αντιμετωπίζουμε επίσης ασθενείς με κοινές συνυπάρχουσες διαταραχές, όπως αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υπερουριχαιμία. Προσφέρουμε τόσο την καλύτερη δυνατή θεραπεία όσο και τακτική παρακολούθηση στους ασθενείς με αυτές τις διαταραχές.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.