Search
Close this search box.
Λοιμώδη νοσήματα
Σχετικά με το

Το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Γερμανικού Ιατρικού Ινστιτούτου (GMI) είναι το πρώτο αυτόνομο τμήμα του είδους του στην Κύπρο.
Παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων τόσο σε ογκολογικούς ή άλλους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, το τμήμα μας συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για τη βέλτιστη θεραπεία των λοιμώξεων, καθώς και στην προετοιμασία ερευνητικών μελετών σε συνεργασία με ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα τμημάτων και κλινικών λοιμωδών νοσημάτων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο GMI, το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων εκπαιδεύει το προσωπικό σε θέματα που σχετίζονται με τον τομέα μας.

Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Νικόλαος Σπερνοβασίλης

Τμήμα

Το τμήμα μας στελεχώνεται από ειδικούς που διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία από νοσοκομεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των λοιμώξεων σε ογκολογικούς ασθενείς καθώς και στον γενικό πληθυσμό.

Ενημερώνουμε συνεχώς τις μεθόδους και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των λοιμώξεων με βάση τα πιο πρόσφατα διεθνή πρωτόκολλα.

Συνεργαζόμαστε με τα Τμήματα Μικροβιολογίας και Ακτινολογίας, καθώς και με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής.
Όλα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, συμβάλλοντας στη διάγνωση και την παρακολούθηση των λοιμώξεων.

Διεξάγουμε τακτικά έρευνα στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να παρέχουμε στους ασθενείς μας τις πιο καινοτόμες επιλογές για τη διάγνωση και τη θεραπεία δύσκολων ή σπάνιων λοιμωδών νοσημάτων.

Είμαστε ενεργό μέλος ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών και οργανισμών λοιμωδών νοσημάτων και προσπαθούμε να παρέχουμε αξιόπιστες συμβουλές για τη διάγνωση και τη θεραπεία δύσκολων λοιμώξεων, οι οποίες συνήθως απαιτούν πολυεπίπεδη διεπιστημονική προσέγγιση από διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

Εμφάνιση περισσότερων Εμφάνιση Λιγότερο
Η ομάδα μας

Διευθυντής του Τμήματος είναι ο Δρ Νικόλαος Σπερνοβασίλης, BSc, MD, MPH, PhD.

Παθολόγος - Μολυσματικές ασθένειες.

Επικεφαλής του Τμήματός μας είναι η κ. Μαρία Μουστάκη, Νοσηλεύτρια, MSc

Νοσηλεύτρια ελέγχου λοιμώξεων.

Έρευνα

Τα μέλη της ομάδας μας είναι ενεργά μέλη των κυπριακών, ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών των λοιμωδών νοσημάτων και της επιτήρησης των λοιμώξεων, κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης σε πολλούς από αυτούς τους επιστημονικούς οργανισμούς.
Συμμετέχουν ενεργά στη συγγραφή και δημοσίευση ερευνητικών μελετών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και στην παρουσίαση των μελετών αυτών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Το Τμήμα δραστηριοποιείται επίσης ενεργά στην προώθηση της διεξαγωγής τέτοιων συνεδρίων στην Κύπρο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ιατρικής γνώσης και έρευνας στη χώρα.

Ιατρικό προσωπικό

Συχνές ερωτήσεις

Είναι η παρουσία ενός μικροοργανισμού στο σώμα που επιτίθεται στους ιστούς της περιοχής αυτής, προκαλώντας δυσλειτουργία των οργάνων.
Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα (άρα και νόσο) ή να είναι ασυμπτωματική.

Αποικισμός είναι η παρουσία ενός μικροοργανισμού στο σώμα χωρίς να επηρεάζει τους ιστούς του σώματος στην περιοχή αυτή, ούτε να προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αποικισμός δεν απαιτεί αντιμικροβιακή θεραπεία.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι το σύνολο του γενετικού υλικού των μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.
Συνήθως, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε όλα τα μικρόβια που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, αλλά αποδίδεται ελαφρώς διαφορετικά στα αγγλικά (human microbiota).

Το μικροβίωμα αποτελείται κυρίως από μικροοργανισμούς της γαστρεντερικής οδού, του αναπνευστικού συστήματος, της γεννητικής οδού και του δέρματος.
Τα κυρίαρχα συστατικά του μικροβιώματος είναι διάφοροι τύποι βακτηρίων, ακολουθούμενοι από μύκητες, ιούς (οι οποίοι δεν θεωρούνται μικροοργανισμοί με τη στενή έννοια του όρου) και παράσιτα.
Πολλοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς ζουν συμβιωτικά με τον άνθρωπο, επιτελώντας κρίσιμες λειτουργίες, όπως η άμυνα του οργανισμού, διάφορες μεταβολικές διεργασίες κ.λπ.
Συνεπώς, το μικροβίωμα θεωρείται ένα πρόσθετο όργανο.

Οποιαδήποτε διαταραχή της φυσιολογικής δομής, σύνθεσης και λειτουργίας του ανθρώπινου μικροβιώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συνολική λειτουργία του οργανισμού.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τις μόνιμες ή παρατεταμένες διαταραχές του μικροβιώματος και τη συσχέτισή τους με σοβαρές ασθένειες όπως οι χρόνιες νευρολογικές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα αντιμικροβιακά είναι φυσικές ή τεχνητά συντιθέμενες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων είτε σκοτώνοντας τους μικροοργανισμούς είτε αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους, ώστε να δοθεί χρόνος στον ανθρώπινο οργανισμό να τους εξαλείψει.
Διακρίνονται στις ακόλουθες τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: αντιβακτηριακά, αντιμυκητιασικά, αντιιικά και αντιπαρασιτικά.

Όλα τα εγκεκριμένα αντιμικροβιακά θεωρούνται ασφαλή.
Ωστόσο, οι παρενέργειες δεν μπορούν να αγνοηθούν και ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του αντιμικροβιακού και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που το λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συννοσηροτήτων που μπορεί να έχει.
Πολλές από αυτές τις παρενέργειες δεν μπορούν να προβλεφθούν εκ των προτέρων.
Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε αντιμικροβιακό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τις υποκείμενες παθήσεις του ασθενούς

Η σωστή χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων έχει φέρει επανάσταση στην ιατρική και σε σχεδόν έναν αιώνα χορήγησής τους στους ανθρώπους, έχουν σώσει δισεκατομμύρια ζωές.
Είναι, ωστόσο, η υπερβολική ή κακή χρήση τους που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Από τη μία πλευρά, σκοτώνουν μικροοργανισμούς που αποτελούν ζωτικά συστατικά του φυσικού μας μικροβιώματος, διαταράσσοντας δραματικά τη λειτουργία του.
Από την άλλη πλευρά, η συχνή χρήση των αντιμικροβιακών καθιστά τους μικροοργανισμούς που καταπολεμούν ανθεκτικούς σε αυτά, καθιστώντας τα άχρηστα.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πολυανθεκτικών στελεχών μικροοργανισμών, τα οποία μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, ιδίως σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, γηροκομεία, εγκαταστάσεις πρόνοιας κ.λπ.).
Η Κύπρος και η Ελλάδα, καθώς και άλλες μεσογειακές χώρες θεωρούνται παγκόσμιες θερμοκοιτίδες πολυανθεκτικών μικροοργανισμών, κυρίως λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών, αλλά και λόγω ανεπαρκών (ή μη εφαρμοζόμενων) μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Στοιχεία επικοινωνίας

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.