Search
Close this search box.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Επισκόπηση

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προσβάλλει περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, με 549.000 νέες περιπτώσεις και 200.000 θανάτους να καταγράφονται κάθε χρόνο. Είναι ο πέμπτος πιο κοινός τύπος καρκίνου και η ενδέκατη πιο συχνή αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στην Ευρώπη. Στην Κύπρο κατατάσσεται στην όγδοη θέση τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς τη θνησιμότητα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται με την ηλικία, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ 65 και 84 ετών. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ό,τι οι γυναίκες. Το κάπνισμα καπνού συμβάλλει κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, με το κάπνισμα να σχετίζεται με πάνω από τις μισές διαγνωσμένες περιπτώσεις στους άνδρες και το ένα τρίτο των διαγνωσμένων περιπτώσεων στις γυναίκες. Η κατανάλωση οπίου υπερτριπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και η ταυτόχρονη χρήση οπίου και το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 5 φορές, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Τέλος, η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας ευθύνεται για το τριάντα τοις εκατό περίπου των όγκων της ουροδόχου κύστης.

Διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται όγκο στην ουροδόχο κύστη, με βάση τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να σας συστήσει κυστεοσκόπηση. Πρόκειται για μια εξέταση που αξιολογεί την κατάσταση της ουροδόχου κύστης σας με τη χρήση μιας μικροσκοπικής κάμερας που περνάει μέσα στην ουροδόχο κύστη σας, μέσω της ουρήθρας. Κατά τη διάρκεια μιας κυστεοσκόπησης η ιατρική σας ομάδα μπορεί να αξιολογήσει τυχόν μάζες που παρατηρούνται στην ουροδόχο κύστη. Αυτές είναι συχνά θηλώδεις αλλοιώσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στην κοιλότητα της ουροδόχου κύστης, είναι εύκολα ορατές και ακίνδυνες, ή αλλοιώσεις καρκινώματος in situ, οι οποίες είναι επίπεδες και δυσδιάκριτες. Για την επιβεβαίωση των αλλοιώσεων καρκινώματος in situ, λαμβάνονται πολλαπλές βιοψίες από διαφορετικές περιοχές του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και μετά την οπτική ανίχνευση ακολουθεί διαουρηθρική χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT). Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει μια ορθοκολική και κολπική διεγχειρητική εξέταση τόσο πριν όσο και μετά την TURBT, για να εκτιμηθεί εάν υπάρχουν ψηλαφητές μάζες ή εάν ο όγκος είναι σταθερός (“προσδεδεμένος”) στο πυελικό τοίχωμα.

Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τη διαδικασία TURBT είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό του καταλληλότερου σχεδίου θεραπείας και της πρόγνωσης. Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν στο στάδιο (ταξινομείται ανάλογα με την έκταση της εξάπλωσης του καρκίνου) και το βαθμό (πόσο ανώμαλα και επιθετικά εμφανίζονται τα κύτταρα στο μικροσκόπιο) του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για να εκτιμηθεί η πιθανή εξάπλωση του καρκίνου, η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε περαιτέρω απεικονιστικές μελέτες, όπως απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), και αξονική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων / υπολογιστική τομογραφία (PET / CT).

Θεραπεία

Κάθε βήμα της διαγνωστικής διαδικασίας βοηθά την ομάδα του GMI να προσαρμόσει κάθε σχέδιο θεραπείας σε κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη την ατομική σας περίπτωση και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για να καθοριστεί η καλύτερη πορεία δράσης, η περίπτωση κάθε ασθενούς συζητείται σε ένα διεπιστημονικό συμβούλιο όγκων, όπου διάφοροι ειδικοί από την ομάδα μας συναντώνται για να δημιουργήσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας σας.
Η θεραπεία κάθε περίπτωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει ο όγκος στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Για τις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος παραμένει εντοπισμένος, μια ειδική ομάδα χειρουργών ή ογκολόγοι ακτινοβολίας θα εξαλείψει τον όγκο χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές. Μπορεί επίσης να προσφερθεί ένας συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας για τη διατήρηση της ουροδόχου κύστης μετά την TURBT.

Για περιπτώσεις όπου ο καρκίνος βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, η ομάδα ιατρικής ογκολογίας θα προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή, το οποίο θα περιλαμβάνει το νεότερο σχήμα συστηματικών θεραπειών, όπως στοχευμένη θεραπεία, χημειοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία.

ΓιατίτοGMI

Στο GMI Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, μια αφοσιωμένη ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων γιατρών καθοδηγεί κάθε ασθενή με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε όλη τη διαδρομή του, από τη διαγνωστική εξέταση έως τη θεραπεία και τη φροντίδα μετά τη θεραπεία.
Η ομάδα GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε κάθε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.
Πιστεύουμε ότι κάθε ασθενής μας είναι κάτι περισσότερο από τη διάγνωσή του. Γι’ αυτό η αφοσιωμένη ομάδα παραϊατρικών μας υποστηρίζει τους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο ταξίδι τους, προσφέροντας κάτι περισσότερο από εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Προσφέρουμε ψυχολογική βοήθεια, υπηρεσίες ολοκληρωμένης ογκολογίας (συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων γιόγκα και βελονισμού) και διαθέτουμε ένα Πρόγραμμα υπεράσπισης ασθενών GMI.
Με γνώμονα το πάθος μας για καινοτομία και την επιθυμία μας να προοδεύσουμε τον ιατρικό τομέα, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο GMI ξεκινά και συμμετέχει σε διάφορα κλινικές δοκιμές στις οποίες δοκιμάζονται οι πιο σύγχρονες και προηγμένες θεραπευτικές έννοιες.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.