Search
Close this search box.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Επισκόπηση

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια (ΟΝΕ), επίσης γνωστή ως οξεία νεφρική ανεπάρκεια (ΟΝΕ), προκαλεί νεφρική βλάβη ή νεφρική ανεπάρκεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Περίπου το 1% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν ΑΚΦ (αυξανόμενο ποσοστό). Μεταξύ 1% και 7% των νοσηλευόμενων ασθενών θα παρουσιάσουν ΑΚΦ και το ποσοστό αυτό φτάνει έως και 25% στους ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μεταξύ 30% και 60% των ασθενών που θα αναπτύξουν AKF θα χρειαστούν αιμοκάθαρση για την αντιμετώπισή της. Όσον αφορά την πρόγνωση της AKF: (i) το 60% θα αναρρώσει πλήρως και η νεφρική τους λειτουργία θα επανέλθει στο φυσιολογικό (ii) το 30% θα αναπτύξει χρόνια νεφρική νόσο και (iii) το 10% θα χρειαστεί να παραμείνει σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης για δια βίου θεραπεία.

Διάγνωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις ΑΚΦ προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος στα νεφρά, συνήθως σε κάποιον που έχει ήδη προσβληθεί από άλλη πάθηση. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκληθεί από:

  • Χαμηλός όγκος αίματος λόγω απώλειας αίματος, υπερβολικού εμετού, διάρροιας, σοβαρής αφυδάτωσης, εγκαυμάτων και άλλα.
  • Η καρδιά αντλεί λιγότερο αίμα από το κανονικό λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατικής ανεπάρκειας ή σήψης.
  • Προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία – όπως φλεγμονή και απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία εντός των νεφρών (μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται αγγειίτιδα).
  • Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την παροχή αίματος στους νεφρούς (π.χ. αντιυπερτασικά φάρμακα που προκαλούν υπόταση) – άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστες αντιδράσεις στους νεφρούς

Η ΑΚΦ μπορεί επίσης να προκληθεί από ασθένειες των νεφρών, όπως η σπειραματονεφρίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί από αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις ή το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται σε αξονικές τομογραφίες και στεφανιογραφίες.

Επιπλέον, η AKF μπορεί να προκληθεί από απόφραξη που επηρεάζει την αποχέτευση των νεφρών, όπως:

  • Διευρυμένος προστάτης
  • Όγκος στην περιοχή της πυέλου, όπως στις ωοθήκες ή στην ουροδόχο κύστη
  • Πέτρες στα νεφρά

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της AKF. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμπτώματα της AKF, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένος όγκος ούρων
  • Πρήξιμο γύρω από τα μάτια
  • Πρήξιμο πάνω από τους αστραγάλους και τα πόδια
  • Ναυτία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Δυσφορία
  • Υπνηλία
  • Σύγχυση
  • Πόνος ή πίεση στο στήθος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αφυδάτωση
  • Διάρροια

Ακόμη και αν η AKF δεν εξελιχθεί σε πλήρη νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, αλλάζει τον τρόπο απορρόφησης και δράσης ορισμένων φαρμάκων στον οργανισμό και μπορεί να κάνει ορισμένες υπάρχουσες καταστάσεις πιο σοβαρές. Η AKF διαφέρει από τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) επειδή στη ΧΝΝ οι νεφροί χάνουν σταδιακά τη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας γιατρός μπορεί να υποπτευθεί τη διάγνωση της AKF εάν ο ασθενής ανήκει σε μια “ομάδα κινδύνου” και αρρωστήσει ξαφνικά ή εμφανίσει συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας.

Η AKF διαγιγνώσκεται συνήθως με μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα κρεατινίνης. Εάν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα είναι υψηλά, αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε κανονικά. Σε αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να απαιτηθεί δείγμα ούρων, το οποίο μπορεί να εξεταστεί για πρωτεΐνες, κύτταρα αίματος, σάκχαρα και απόβλητα, τα οποία μπορεί να δώσουν ενδείξεις για την υποκείμενη αιτία. Επιπλέον, η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει ένα υπερηχογράφημα των νεφρών για να αναζητήσει πιθανά εμπόδια, όπως πρησμένο προστάτη ή όγκο στην ουροδόχο κύστη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνώνται τα υποκείμενα αίτια, τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως σημάδια σήψης ή σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση και τυχόν φάρμακα που έχουν ληφθεί πρόσφατα.

Θεραπεία

Η θεραπεία της AKF εξαρτάται από το τι την προκάλεσε και πόσο σοβαρή είναι. Μπορεί να χρειαστείτε:

  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών σε περίπτωση αφυδάτωσης
  • Αντιβιοτικά σε περίπτωση λοίμωξης
  • Διακοπή ορισμένων φαρμάκων (τουλάχιστον μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα)
  • Καθετήρας για την αποστράγγιση της ουροδόχου κύστης εάν υπάρχει απόφραξη
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση.

Για την πρόληψη της ΑΦΚ, τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος, ιδίως εάν δεν αισθάνονται καλά ή εάν αρχίσουν νέα φαρμακευτική αγωγή. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται τα επίπεδα των ούρων. Οποιαδήποτε προειδοποιητικά σημάδια ΑΚΦ, όπως εμετός ή χαμηλός όγκος ούρων, απαιτούν άμεση διερεύνηση και θεραπεία. Τα άτομα που είναι αφυδατωμένα ή κινδυνεύουν από αφυδάτωση μπορεί να χρειαστεί να λάβουν υγρά ενδοφλεβίως. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που φαίνεται να επιδεινώνει το πρόβλημα ή να βλάπτει άμεσα τους νεφρούς πρέπει να διακόπτεται, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι:

  • Υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα – σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, παράλυση και προβλήματα καρδιακού ρυθμού.
  • Υγρά στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα)
  • Όξινο αίμα (μεταβολική οξέωση) – που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, υπνηλία και δύσπνοια.

ΓιατίτοGMI

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Νεφρολογίας είναι άρτια εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο για την έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Το GMI είναι εξοπλισμένο με όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας σας. Επιπλέον, η ομάδα του GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε κάθε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.

Πιστεύουμε ότι κάθε ασθενής μας είναι κάτι περισσότερο από τη διάγνωσή του. Γι’ αυτό και η αφοσιωμένη ομάδα παραϊατρικών μας υποστηρίζει τους ασθενείς με ΑΚΦ προσφέροντας κάτι περισσότερο από εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Προσφέρουμε ψυχολογική βοήθεια, ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων γιόγκα και βελονισμού) και έχουμε ένα Πρόγραμμα υπεράσπισης ασθενών GMI.

Με γνώμονα το πάθος μας για καινοτομία και την επιθυμία μας να προοδεύσουμε τον ιατρικό τομέα, το GMI ξεκινάει και συμμετέχει σε διάφορα κλινικές δοκιμές στο οποίο δοκιμάζονται οι πιο σύγχρονες και προηγμένες θεραπευτικές ιδέες. Στο GMI οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτές τις κλινικές δοκιμές.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.