Search
Close this search box.

Ελάττωμα του κολπικού διαφράγματος

Επισκόπηση

Το έλλειμμα του κολπικού διαφράγματος (ASD) είναι μια οπή στην καρδιά μεταξύ των ανώτερων θαλάμων (κόλπων) και των προκαλεί επικοινωνία μεταξύ αυτών των 2 θαλάμων της καρδιάς. Ως αποτέλεσμα, το φλεβικό και το αρτηριακό αίμα αναμειγνύονται μαζί. Η πάθηση αυτή είναι συγγενής, δηλαδή υπάρχει από τη γέννηση. Μια ASD μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένο ελάττωμα ή μπορεί να αποτελεί μέρος σύνθετων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών.

Το 7% όλων των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών είναι ASD και αποτελούν το 30-40% όλων των συγγενών καρδιακών παθήσεων που διαγιγνώσκονται σε ασθενείς ηλικίας 40 ετών και άνω. Υπάρχουν 4 τύποι ASD, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση τη θέση τους, με το ελάττωμα ostium secundum, γνωστό και ως ανοιχτό ωοειδές τρήμα (PFO), ως το πιο συχνό σε ποσοστό περίπου 75% του συνόλου των περιπτώσεων ASD.

Συμπτώματα

Πολλά μωρά που γεννιούνται με ατέλειες του κολπικού διαφράγματος δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα. Τα σημάδια ή τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως στην ενήλικη ζωή, αν και συχνά αυτή η κατάσταση είναι ασυμπτωματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δύσπνοια, κόπωση, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ημικρανίες και επεισόδια εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διάγνωση

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα ΔΦΑ, η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει απεικονιστικές μελέτες. Σε αυτές περιλαμβάνονται το υπερηχοκαρδιογράφημα, το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR).

Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί υπερήχους για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς που χτυπάει. Το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να εκτιμήσει εάν οι καρδιακοί θάλαμοι και οι βαλβίδες είναι υγιείς ή κατεστραμμένες.

Τα διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα δίνουν μια πιο λεπτομερή εικόνα των δομών της καρδιάς. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν μικρό καθετήρα, ο οποίος εισάγεται μέσω του στόματος προς τα κάτω στον σωλήνα που συνδέει το στόμα σας με το στομάχι σας (τον οισοφάγο). Στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση θα χορηγηθεί ελαφριά καταστολή για να τους βοηθήσει να νιώσουν όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά πεδία για τη δημιουργία μιας λεπτομερούς εικόνας του καρδιαγγειακού συστήματος. Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να παράσχει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς σας. Μπορεί να βοηθήσει την ιατρική σας ομάδα να αξιολογήσει την ανατομία και τη λειτουργία των καρδιακών θαλάμων, τις καρδιακές βαλβίδες, το μέγεθος και τη ροή του αίματος μέσω των κύριων αγγείων, καθώς και τις περιβάλλουσες δομές, όπως το περικάρδιο. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μιας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών όπως η ASD.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ASD εξαρτάται από το πόσο επηρεάζει το ελάττωμα τη λειτουργία της καρδιάς σας. Οι περισσότεροι ασθενείς με PFO δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία και συνιστάται παρακολούθηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η τρύπα είναι μεγάλη και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας είναι χαμηλότερα ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα, η καρδιολογική ομάδα, η οποία αποτελείται από καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς, θα συστήσει επεμβατική θεραπεία. Τα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά (αντιπηκτικά), μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο θρόμβων.

Εάν η ASD κινδυνεύει να προκαλέσει επιπλοκές, η καρδιολογική ομάδα θα συστήσει την τοποθέτηση μιας συσκευής σύγκλεισης. Είναι δυνατόν να κλείσει η οπή μέσω μιας προκάρδιας διαδικασίας, όπου ο επεμβατικός καρδιολόγος μας εισάγει ένα μικρό σύρμα στη βουβωνική χώρα και οδηγεί μια συσκευή μεταξύ των καρδιακών θαλάμων. Στη συνέχεια ανοίγεται η συσκευή, η οποία κλείνει την οπή.

Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όταν δεν είναι δυνατή η χρήση συσκευής σύγκλεισης, συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση. Μετά από μια διαβούλευση, ένας καρδιοχειρουργός θα κανονίσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις πριν από την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο χειρουργός επιδιορθώνει την οπή χρησιμοποιώντας μια βιολογική μεμβράνη, η οποία ράβεται μεταξύ των καρδιακών θαλάμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καρδιοχειρουργική ομάδα μπορεί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπου χρησιμοποιούνται μικρότερες τομές από αυτές που γίνονται για την ανοικτή καρδιοχειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα παραμείνει στον καρδιολογικό θάλαμο εντατικής θεραπείας για λίγες ημέρες, ενώ θα αναρρώσει, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον κανονικό θάλαμο. Ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική σύγκλειση ASD είναι 5-7 ημέρες, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με την προεγχειρητική κλινική κατάσταση του ασθενούς.

ΓιατίτοGMI

Στο GMI, διαθέτουμε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, η οποία περιλαμβάνει το Cδιαγνωστικό κέντρο για καρδιαγγειακά περιστατικά, Εργαστήριο καρδιολογικού καθετηριασμού, Θέατρο καρδιοχειρουργικής, Υβριδικό Θέατρο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιάς.

Η ομάδα μας από διεθνώς αναγνωρισμένους καρδιολόγοι (καρδιοακτινολόγοι, καρδιολόγοι, καρδιοχειρουργοί και καρδιοαναισθησιολόγος) θα σας καθοδηγήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από τη διαγνωστική σας εργασία έως τη θεραπεία και τη φροντίδα μετά τη θεραπεία. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές σε κάθε ασθενή μας. Η ομάδα GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε οποιονδήποτε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.