Search
Close this search box.

Επισκόπηση

Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του λιπιδαιμικού συστήματος, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μη φυσιολογική ποσότητα λιπιδίων στο αίμα τους. Ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες.

Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες συχνά προκαλούνται από γενετικές διαταραχές. Οι πιο συχνές πρωτοπαθείς λιπιδαιμικές διαταραχές είναι:

  1. Χυλομικροναιμία (κληρονομική ή επίκτητη): ↑↑↑↑ τριγλυκερίδια (>1000 mg/dL). Αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας.
  2. Οικογενής υπερχοληστερολαιμία
    1. Ομόζυγοι (1/160.000-1/1.000.000.000 άτομα): ↑↑↑↑↑ LDL-C
    2. Ετερόζυγοι (1/200-500 άτομα): ↑↑↑↑ LDL-C
  3. Μικτή υπερλιπιδαιμία
    1. Οικογενειακή μεικτή (1/300 άτομα): ↑ LDL-C , ↑↑ τριγλυκερίδια, ↓↓ HDL-C
    2. Οικογενής δυσβητική λιποπρωτεϊναιμία (νόσος των εναποθέσεων λιποπρωτεϊνών) (1:10.000 άτομα): ↑ LDL-C, ↑↑ τριγλυκερίδια, ↓ HDL χοληστερόλη
  4. Οικογενής υπερτριγλυκεριδαιμία (1/2.000 άτομα): ↑↑ τριγλυκερίδια
  5. Οικογενής μείωση της HDL χοληστερόλης: ↓↓ HDL-C

Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες, όπως οι διαταραχές του λιπιδαιμικού συστήματος που προκαλούνται από άλλα νοσήματα ή φάρμακα, πρέπει πρώτα να αποκλείονται για τους ασθενείς με παθολογικές τιμές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. Οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθών δυσλιπιδαιμιών είναι:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης
  2. Υποθυρεοειδισμός
  3. Χολόσταση
  4. Χρόνια νεφρική νόσος – Νεφρωσικό σύνδρομο
  5. Παχυσαρκία
  6. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  7. Φάρμακα

Διάγνωση

Για τη διάγνωση των δυσλιπιδαιμιών, θα υποβληθείτε σε μια εξέταση αίματος ρουτίνας. Ανάλογα με τα ευρήματα, η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Όλοι θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά το λιπιδαιμικό τους προφίλ, αλλά ορισμένες ομάδες ατόμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμιών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών
  • Μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Άτομα με κλινικά ευρήματα ενδεικτικά δυσλιπιδαιμίας
  • Συγγενείς ατόμων με κληρονομικές διαταραχές των λιπιδίων
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου
  • Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) > 27 kg/m2
  • Ενήλικες που αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Ενήλικες που καπνίζουν
  • Παιδιά με κληρονομικό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακής νόσου ή άλλων παραγόντων κινδύνου
  • Ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση
  • Ασθενείς με αθηροσκληρωτική νόσο, ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ανεξάρτητα από την ηλικία τους
  • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο

Θεραπεία

Ο κύριος στόχος κατά τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας είναι η μείωση της “κακής χοληστερόνης” LDL-C από το αίμα. Το σχέδιο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του φαρμάκου που θα σας συστήσει η ιατρική σας ομάδα και της δοσολογίας του, εξαρτάται από το πόσο πρέπει να αλλάξουν τα επίπεδα των λιπιδίων σας και από τυχόν άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε ήδη. Η θεραπεία για τη δυσλιπιδαιμία είναι δια βίου και είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να είναι πειθαρχημένοι στη θεραπεία τους.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας είναι οι στατίνες (ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη, πιταβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, σιμβαστατίνη και φλουβαστατίνη). Άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα περιλαμβάνουν την εζετιμίμπη, τις φιμπράτες (φαινοφιμπράτη, γεμφιβροζίλη, μπανκαφιμπράτη) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πρόσφατα, οι αναστολείς της πρωτεΐνης PCSK9 έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας. Η χορήγηση αυτών των μονοκλωνικών αντισωμάτων σχετίζεται με πρόσθετη μείωση της LDL-C κατά 50-60%, σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη θεραπεία με στατίνες με ή χωρίς εζετιμίμπη και οι οποίοι έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

ΓιατίτοGMI

Η δυσλιπιδαιμία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μειώνουν σημαντικά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Το Κέντρο λιπιδίων GMI ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των δυσλιπιδαιμιών. Ασθενείς με οποιονδήποτε τύπο δυσλιπιδαιμίας (από την υπερχοληστερολαιμία έως τις πιο σύνθετες, γενετικές μορφές δυσλιπιδαιμίας) μπορούν να παραπεμφθούν στο κέντρο μας για θεραπεία που ακολουθεί τις τελευταίες διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες.

Στο GMI, βλέπουμε τους ασθενείς μας ολιστικά. Στο Κέντρο Λιπιδίων μας, αντιμετωπίζουμε επίσης ασθενείς με κοινά συνοδά νοσήματα, όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπερουριχαιμία και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Προσφέρουμε τόσο την καλύτερη δυνατή θεραπεία όσο και τακτική παρακολούθηση στους ασθενείς με αυτές τις διαταραχές.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.