Search
Close this search box.

Επισκόπηση

Τα ουδετερόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ιδίως κατά των βακτηρίων και των μυκήτων. Η ουδετεροπενία εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πολύ λίγα ουδετερόφιλα στο αίμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια ασθένεια (π.χ. καρκίνο ή αυτοάνοσο νόσημα) είτε, συνηθέστερα, στη θεραπεία μιας ασθένειας, όπως η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο. Η ουδετεροπενία είναι συνήθως αναστρέψιμη, είτε αυθόρμητα είτε μέσω θεραπευτικής παρέμβασης. Ανάλογα με τον αριθμό των εναπομεινάντων ουδετερόφιλων, η ουδετεροπενία ταξινομείται ως ήπια, μέτρια, σοβαρή ή εκσεσημασμένη. Επιπλέον, ανάλογα με τη διάρκειά της, ταξινομείται ως παρατεταμένη (>7 ημέρες) ή όχι. Εάν ένας ασθενής με ουδετεροπενία έχει πυρετό, αυτό ονομάζεται εμπύρετη ουδετεροπενία και αποτελεί λόγο αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Εάν η ουδετεροπενία του ασθενούς είναι σοβαρή ή έντονη και ταξινομείται ως παρατεταμένη ή υπάρχουν άλλοι σχετικοί παράγοντες κινδύνου, οποιοσδήποτε πυρετός θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό.

Για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι πιθανότητες εμφάνισης πυρετού σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ουδετεροπενικής τους φάσης κυμαίνονται από 10% έως 50% για τους ασθενείς με όγκους συμπαγών οργάνων και ξεπερνούν το 80% για τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. Στο 1/3 περίπου των ασθενών με εμπύρετη ουδετεροπενία ανιχνεύεται με μικροβιολογικές εξετάσεις ένας λοιμώδης παράγοντας ως αιτία του πυρετού. Ωστόσο, σε αρκετά από τα υπόλοιπα 2/3 των περιπτώσεων εμπύρετης ουδετεροπενίας η αιτία του πυρετού μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη που δεν μπόρεσε να τεκμηριωθεί με μικροβιολογικές μεθόδους. Χωρίς κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ αυτών των ασθενών. Τα ποσοστά θνησιμότητας εξαρτώνται τόσο από παράγοντες που σχετίζονται με τον εκάστοτε ασθενή (όπως η ηλικία του, ο τύπος του καρκίνου, η σοβαρότητα και η διάρκεια της ουδετεροπενίας του, η παρουσία άλλων σοβαρών νοσημάτων ή το ιστορικό λοιμώξεων) όσο και από παράγοντες που δεν αφορούν τον εκάστοτε ασθενή (όπως ο τύπος της χημειοθεραπείας, ο τύπος του λοιμογόνου παράγοντα, η διαθεσιμότητα καινοτόμων αντιμικροβιακών θεραπειών ή η τοπική επιδημιολογία πολυανθεκτικών βακτηρίων).

Διάγνωση

Η εμπύρετη ουδετεροπενία μπορεί να συνοδεύεται από κλινικά εμφανή πηγή λοίμωξης (όπως κυτταρίτιδα ή πνευμονία) ή μπορεί να τεκμηριώνεται μικροβιολογικά (όπως μέσω καλλιέργειας σωματικών υγρών ή με νεότερες μοριακές μεθόδους που εφαρμόζονται σε διάφορα δείγματα). Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, δεν συμβαίνουν τα παραπάνω και εμφανίζεται ως πυρετός άγνωστης προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση του ασθενούς από ιατρό.

Θεραπεία

Ο ασθενής πρέπει να αξιολογείται αμέσως με τη χρήση των κατάλληλων διαγνωστικών μεθόδων ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακολουθεί η κατάλληλη θεραπεία, όταν χρειάζεται, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση των καθετήρων και τη χορήγηση εξατομικευμένων αντιμικροβιακών φαρμάκων. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μια θετική έκβαση. Ταυτόχρονα, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για να μην εμφανιστεί εξαρχής εμπύρετη ουδετεροπενία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων που αυξάνουν τον αριθμό των ουδετερόφιλων, την αντιμικροβιακή προφύλαξη με αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά και αντιιικά και, φυσικά, τον εμβολιασμό του ασθενούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των ανθρώπων με τους οποίους ο ασθενής ζει και έρχεται σε τακτική επαφή.

ΓιατίτοGMI

Το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Γερμανικού Ιατρικού Ινστιτούτου μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς αυτούς τις πιο καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές. Μπορούμε επίσης να καθοδηγήσουμε έναν ασθενή που κινδυνεύει να αναπτύξει ουδετεροπενικό πυρετό σε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Επιπλέον, η ομάδα GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε κάθε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ατομική όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.