Search
Close this search box.

Ασθένεια των καρδιακών βαλβίδων

Επισκόπηση

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το 13% των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω πάσχουν από βαλβιδοπάθεια (VHD). Ο επιπολασμός αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 65 ετών. Η σοβαρή VHD οδηγεί σε επιδείνωση της λειτουργίας της καρδιάς. Αυτό μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία και παρέμβαση και μπορεί να είναι καταληκτικό.

Υπάρχουν 4 βαλβίδες στην καρδιά: αορτική, μιτροειδής, τριγλώχινα και πνευμονική. Μία ή περισσότερες από αυτές μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο. Στις δυτικές χώρες, η εκφυλιστική νόσος της αορτικής βαλβίδας είναι πιο συχνή, ακολουθούμενη από τη νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας. Η νόσος της τριγλώχινας και της πνευμονικής βαλβίδας είναι λιγότερο διαδεδομένη. Όσον αφορά την ασβεστολιθική νόσο της αορτικής βαλβίδας, η Κύπρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ηλικιακά τυποποιημένο ποσοστό θανάτου στην Ευρώπη με 8,20 ανά 100.000 άτομα και είναι μεταξύ των χωρών όπου η τάση αυτή είναι αυξητική.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή βαλβιδοπάθεια είναι η ηλικία, η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), η υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη), ο διαβήτης, οι λοιμώξεις, το κάπνισμα, το ιστορικό καρδιακής προσβολής και οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου των καρδιακών βαλβίδων περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, ζάλη, λιποθυμία, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στους αστραγάλους και ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αίσθημα παλμών).

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά την ανάπαυση. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με την ιατρική σας ομάδα.

Διάγνωση

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μετά από διαβούλευση, η ιατρική σας ομάδα θα σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Μπορεί να ελέγξει αν η καρδιά σας χτυπάει τακτικά και να δείξει τον ρυθμό των καρδιακών παλμών σας. Μπορεί επίσης να δείξει αν έχετε ή είχατε καρδιακή προσβολή.

Ηχοκαρδιογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί υπερήχους για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς που χτυπάει. Το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να εκτιμήσει εάν οι καρδιακοί θάλαμοι και οι βαλβίδες είναι υγιείς ή κατεστραμμένες.

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR), η οποία χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά πεδία για τη δημιουργία μιας λεπτομερούς εικόνας του καρδιαγγειακού συστήματος. Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να παράσχει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς σας. Μπορεί να βοηθήσει την ιατρική σας ομάδα να αξιολογήσει την ανατομία και τη λειτουργία των καρδιακών θαλάμων, τις καρδιακές βαλβίδες, το μέγεθος και τη ροή του αίματος μέσω των κύριων αγγείων, καθώς και τις περιβάλλουσες δομές, όπως το περικάρδιο. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μιας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών όπως η βαλβιδοπάθεια, όγκων, λοιμώξεων και φλεγμονωδών καταστάσεων.

Δεδομένου ότι η βαλβιδοπάθεια της καρδιάς μπορεί επίσης να σχετίζεται με στεφανιαία νόσο, η ιατρική σας ομάδα μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό.

Η αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί να απεικονίσει τις λεπτομέρειες της καρδιάς, να δείξει τυχόν εναποθέσεις ασβεστίου που στενεύουν τις αρτηρίες και τυχόν αποφράξεις στις καρδιακές αρτηρίες. Το σκιαγραφικό, το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως, βοηθά στη δημιουργία λεπτομερών εικόνων των αρτηριών. Εάν χορηγείται σκιαγραφικό, η εξέταση ονομάζεται αξονική στεφανιογραφία.

Ο καρδιακός καθετηριασμός και η αγγειογραφία μπορούν να δείξουν τις αποφράξεις στις αρτηρίες σας. Κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού καθετηριασμού, ένας επεμβατικός καρδιολόγος εισάγει απαλά έναν πολύ λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο, το οποίο προσεγγίζεται μέσω του καρπού ή της βουβωνικής χώρας. Στη συνέχεια, ο καθετήρας οδηγείται στην καρδιά, με τη βοήθεια εικόνων ακτίνων Χ. Η χρωστική ουσία, η οποία ρέει μέσω του καθετήρα, βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να φαίνονται πιο καθαρά στις εικόνες ακτίνων Χ και σκιαγραφεί τυχόν αποφράξεις.

Θεραπεία

Η βαλβιδοπάθεια αντιμετωπίζεται κυρίως με την επισκευή ή την αντικατάσταση της κατεστραμμένης βαλβίδας. Μετά από μια διαβούλευση, ο καρδιοχειρουργός σας θα κανονίσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις πριν από την επέμβαση.

Η επισκευή βαλβίδας είναι μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στον ασθενή να διατηρήσει τη φυσική του βαλβίδα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για ορισμένες περιπτώσεις βαλβιδοπάθειας. Εάν δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση της εγγενούς βαλβίδας, τότε ο καρδιοχειρουργός σας θα την αντικαταστήσει με μια νέα προσθετική βαλβίδα. Μερικές φορές είναι εφικτή μια ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει μικρότερες τομές από εκείνες που γίνονται για την ανοικτή καρδιοχειρουργική.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο καρδιοχειρουργός θα επιδιορθώσει την πληγείσα βαλβίδα τροποποιώντας την ώστε να καταστεί ξανά λειτουργική (βαλβιδοπλαστική). Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα παραμείνει στην καρδιολογική μας μονάδα εντατικής θεραπείας για 1-2 ημέρες ενώ αναρρώνει, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κανονική μας μονάδα. Ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο μετά από επισκευή βαλβίδας είναι 5-7 ημέρες, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με την προεγχειρητική κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας συνιστάται όταν η επισκευή δεν είναι δυνατή. Μερικές φορές είναι εφικτή μια ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει μικρότερες τομές από εκείνες που γίνονται για την ανοικτή καρδιοχειρουργική. Επίσης, μερικές φορές ενδείκνυται μια διαδερμική διακαθετηριακή αντικατάσταση βαλβίδας που πραγματοποιείται από έναν καθετήρα μέσω των αιμοφόρων αγγείων της βουβωνικής χώρας. Αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική μορφή χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης βαλβίδας και είναι κατάλληλη μόνο για μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Υπάρχουν 2 τύποι προσθετικών βαλβίδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (βιολογικές ή μηχανικές) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης βαλβίδας. Και οι δύο έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ο καρδιοχειρουργός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιο θα είναι το καλύτερο για εσάς. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο καρδιοχειρουργός θα αντικαταστήσει την προσβεβλημένη βαλβίδα με μια νέα προσθετική βαλβίδα. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα παραμείνει στην καρδιολογική μας μονάδα εντατικής θεραπείας για 1-2 ημέρες ενώ αναρρώνει, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κανονική μας μονάδα. Ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο μετά από αντικατάσταση βαλβίδας είναι 5-7 ημέρες, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με την προεγχειρητική κλινική κατάσταση του ασθενούς.

ΓιατίτοGMI

Στο GMI, διαθέτουμε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, η οποία περιλαμβάνει τα εξής Καρδιαγγειακό διαγνωστικό κέντρο, Εργαστήριο καρδιολογικού καθετηριασμού, Θέατρο καρδιοχειρουργικής, Υβριδικό Θέατρο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιάς.

Η ομάδα των διεθνώς αναγνωρισμένων καρδιολόγων μας (καρδιοακτινολόγοι, καρδιολόγοι, καρδιοχειρουργοί και καρδιοαναισθησιολόγος) θα σας καθοδηγήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από τη διαγνωστική σας εξέταση έως τη θεραπεία και τη φροντίδα μετά τη θεραπεία. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές σε κάθε ασθενή μας. Η ομάδα του GMI δεν θα προσφέρει ποτέ μια απλή προσέγγιση “ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους” σε οποιονδήποτε ασθενή. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο ίδιος και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση για κάθε ασθενή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη περίπτωση και διάγνωση, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του.

24-hour Emergency Helpline

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System

(+357) 25 208 000

Emergencies are not yet accredited of the General Health Care System.

Donate

Dr. Aris Angouridis

internist
About me:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.